رهبري
رهبري در مديريت
تعريف رهبري: رهبري مقوله اي فراتر از مديريت است، همانگونه كه در يك انقلاب يا كشور رهبر عامل وحدت، همسويي، جهش ونوآوري وهدايت كلي و ضامن تداوم بقاء و سلامتي يك نهضت است، در مديريت نيز فراتر از امور جاريه مديريت نوع ويژگي و خصوصيت در مدير بايد وجود داشته باشد كه موجب وحدت و يكپارچگي كاركنان و هدايت كلي ايشان در جهت رشد و تعالي معنوي و اخلاقي آنها و بهره وري بيشتر سازمان گردد.
منظور از رهبري اين است كه فعاليت افراد براي رسيدن به هدف و مقصود هدايت شود. «هرگونه بحث درباره رهبريت اسلامي بايستي باعطف به رهنمودهاي كلي ارائه شده در اين زمينه توسط قرآن انجام پذيرد. اين رهنمودها پيشنهاد قرآن در در سمت و جهت است كه جامعه انساني بايد در پيش گيرد تا بتواند به آن هدف نهايي كه بخاطر آن خداوند جامعه بشري را خلقت نموده دست يابد.
از اهداف عمده دين مبين اسلام ارشاد انسانهاست بنحوي كه جامعه خويش را بسازند رهبران الهي حاملان پيام هاي خداوند براي اين راهنماييها و هدايت ها هستند، قوانين و مقرراتي كه در جامعه بشري وجود دارد بوسيله اين هدايت و راهنمايي بايد پي ريزي شود و نهايتا به قوانيني تبديل شوند كه مبناي رابطه انسان با خدا را فراهم سازد. بنابراين حاكميت و رهبري اسلامي در واقع يك نوع دموكراسي مبتني بر وحي و قوانين الهي است و از آن دموكراسيهاي امروزي كه داعيه آزادي و نجات بشر را فقط در ظاهر دارند مجز است پس قانونگذار اصلي خداست و به جانشين هاي خود اختيار مي دهد كه قوانين تكميلي وضع كنند اما اعتبار اين قوانين به تطابق آنان با اصول و ضوابط تعيين شده از طريق وحي است.
نقش رهبري در زندگي انسانها
قبول زندگي جمعي در حيات انسانها نميتواند از مساله رهبري جدا باشد چرا كه براي مشخص كردن خط اصلي يك جمعيت، هميشه نياز به رهبر هدايت كننده است، اصولا پيمودن راه تكامل بدون استفاده از فرايدن رهبري ممكن و ميسر نيست و سر ارسال پيامبران و اوصياء براي همين است . در علم عقايد و كلام نيز با استفاده از قاعده لطف و توجه به نقش رهبري در نظم جامعه و جلوگيري از انحرافات بعثت انبياء و لزوم وجود امام در هر زمان اثبات شده است به همان اندازه كه يك رهبر الهي و عالم و صالح راه وصول انسان را به هدف نهايي آسان و سريع مي كند تن دادن به رهبر ائمه كفر و ضلال او را به پرتگاه بدبختي و شقاوت مي افكند. امام صادق عليه السلام مي فرمايد: «آلا تحمدون الله اذا كان يوم القيامه فرعا كل قومالي من يتولونه و دعانا الي رسول الله و فزعتم الينا فالي اين ترون يذهب بكم الي الجنه و رب الكعبه قالها ثلاثها آيا شما حمد و سپاس خدا را بجاي نمي آوريد؟ هنگاميكه روز قيامت مي شود خداوند هر گروهي را با كسي كه ولايت او را پذيرفته مي خواند، ما راه همراه پيامبر و شما را همراه ما فكر مي كنيد در اين حال شما را به كجا مي برند، به خداوند كعبه بسوي بهشت، امام عليه السلام سه بار اين جمله را تكرار كردند.
از بررسي قرآن يك تصوير كلي درباره جامعه انساني پديد مي آيد و اين تصوير مستقيماً با مساله رهبريت در ارتباط است.
پيچيدگي عمل مديريت زماني بر مدير آشكار مي شود كه مدير عملاً به وظيفه هدايت و رهبري مي پردازددر اين كار او در درجه اول با افراد انساني سرو كار دارد خود نيز يكيك از آنهاست. برخورد افراد تحت تاثير عوامل پيچيده رواني- اجتماعي است مدير در تماس مستقيم با افراد و گروههاست، به زودي اين نكته روشن مي شود كه افراد بعنوان عامل اصلي كار تنها دربند اهداف سازماني نيستند بلكه خود نيز اهدافي دارند. براي راه بردن آنها در جهت هدف، تلاش هايي در جهت همسو كردن اهداف آنها با اهداف سازمان، تفهيم و تفاهم با آنها، ايجاد انگيزه در آنها و بالاخره در يك كلمه رهبري آنها ضرورت پيدا مي كند.
و........
ويژگيهاي رهبري
رهبر داراي ويژگيهاي خاصي در جامعه اسلامي است، در بحث ويژگيهاي مدير از ديد اسلام با ذكر منابع آيات و احاديث پاره اي ويژگيها را بر شمرديم كه طبعا آن خصوصيات را در بحث رهبري نيز مطرح مي كنيم و ويژگيهايي را كه در اين قسمت در مورد خصوصيات رهبري بر مي شمريم در رابطه با مديران صادق است ليكن بخاطر منفك بودن بحث رهبري پاره اي از خصوصيات رهبر را بدليل ارتباط موضوع در اين قسمت مطرح و بدانها خواهيم پرداخت.
بحث در خصوص ويژگيهاي رهبر خود مقوله اي و كتابي حجيم را مي طلبد در اين قسمت تعجيل وار به بعضي از آنها اشاره مي شود:
1-رهبر جامعه اسلامي بايد عاقل و با هوش و درايت باشد: از ويژگيهاي عمدة رهبر در نظام اسلامي عاقل بودن اوست، در واقع اقتضاي حكومت اسلامي رهبري جامعه بر اساس احكام عقلي است و اين ميسر نخواهد شد مگر در ساية ارتباط و هماهنگي بين دين و عقل كه از طرف ائمه اطهار عليهم السلام نيز تصريح و تائيد گرديده است. آقاي علاءالدين حجازي در كتاب تجلي امامت در نهج البلاغه
صفحه 66 مي نويسد: منطق دين و ديدگاه ائمه اطهار عليهم السلام نيز هماهنگي دين و عقل را تصريح و تائيد مي كند، در اين رابطه كلام حضرت امام جعفر صادق عليهم السلام شايان توجه است آنجا كه فرموده((من كان عاقلا كان له دينو من كان له دين دخل الجنه هر كسي كه عقل دارد ديندارد و كسي كه از دين پيروي مي كند بي گمان وارد بهشت خواهد شد.
و......
فایل پاورپوینت 30 اسلاید
doc_1558792715_27139_2077_1903.zip0.08 MB |